npb 85 obljetnica vNeuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot" Popovača jučer je obilježila 85 godina djelovanja.


Presjek najznačajnijih trenutaka od osnivanja Bolnice do danas, predstavljen je ovom prilikom kroz dokumentarni film naziva 'Bolnica bez ograde'. NPB 'Dr. Ivan Barbot' osnovana je 1934. godine kao Odjeljenje Beogradske državne bolnice za duševne bolesti za svoje kronične bolesnike u Moslavini – Popovača na ruševinama starog grada Moslavine, a na nekadašnjem vlastelinskom imanju grofova Erdödya. Na temeljima tog odjeljenja, tzv. depandanse, razvila se u vrijeme II. Svjetskog rata Bolnica za umobolne, kasnije Bolnica za živčane i duševne bolesti Moslavina – Popovača i Neuropsihijatrijska bolnica koja, od 1974. godine u znak priznanja svom osnivaču i tvorcu, nosi naziv Neuropsihijatrijska bolnica Dr. Ivan Barbot u Popovači. „Nipošto ne razumijem da tamo gdje su nekada živjeli grofovi, ne bi danas mogao živjeti duševni bolesnik, liječnik i personal, tim prije što su takvi dvorci većinom u vrlo zdravom kraju, okruženi parkovima..."- riječi su osnivača Bolnice dr. Ivana Barbota na koje se podsjeća u filmu.
Pozdravljajući okupljene goste i djelatnike Bolnice, ravnateljica Marina Kovač naglasila je uspješan put ove ustanove od azila do suvremene psihijatrijske bolnice. „NPB 'Dr. Ivan Barbot' uspješno je svladala različite organizacijske, financijske i druge poteškoće s kojima se susretala tijekom proteklih 85 godina, a okosnicu našeg uspjeha čine ljudi i njihov stručni i humani pristup u radu. Posebno smo ponosni činjenicom da naša Bolnica nema ogradu koja bi je fizički dijelila od sredine u kojoj je nastala i u kojoj djeluje, a isto tako i kontinuiranim razvojem naše psihijatrijske, interne, neurološke, radiološke, radno- okupacijske, laoratorijske djelatnosti kao i palijative odnosno forenzičke psihijatrije. Govoreći o planovima daljnjeg razvoja, ističemo projekte energetske obnove vrijedne preko 8 milijuna kuna koji će značajno unaprijediti kvalitetu smještaja pacijanata ali i uvjete rada za naše osoblje. Zahvaljujući uspješnim rezultatima rada, s velikim optimizmom gledamo na budućnost naše Bolnice"- istaknula je Marina Kovač koja funkciju ravnateljice ove ustanove obnaša od 2002. godine.
Neuropsihijatrijska bolnica 'Dr. Ivan Barbot' danas raspolaže sa 699 postelja te broji više od 600 djelatnika među kojima 45 liječnika specijalista, 20 specijalizanata te 290 medicinskih sestara. Svečanost u povodu proslave 85 godina rada Bolnice održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ministra zdravstva Milana Kujundžića i župana Ive Žinića. Čestitke u povodu 85. rođendana Bolnici su među ostalim gostima i uzvanicima uputili zamjenik sisačko- moslavačkog župana Roman Rosavec, predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva branitelja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatske liječničke komore, brojni predstavnici okolnih gradova i općina te ustanova s ovog područja. Na značajnoj obljetnici NPB 'Dr. Ivan Barbot' čestitao je i gradonačelnik Josip Mišković naglasivši da ova ustanova predstavlja okosnicu razvoja Grada Popovače. „Kako se razvijala Bolnica, usporedno s time rasla je i razvijala se i sama Popovača"- naglasio je Mišković te istaknuo iznimno značajnu ulogu Bolnice kako u gospodarskom smislu, tako i u pogledu osiguravanja zavidnog zdravstvenog standarda za građane ovog kraja.
Završnicu svečanosti u povodu proslave 85. obljetnice NPB 'Dr. Ivan Barbot' obilježila je dojmljiva dodjela priznanja djelatnicima koji su 40 i više godina proveli radeći u ovoj ustanovi. Program su glazbeno oplemenili učenici kutinske Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula.