Početna Vijesti Ured gradonačelnika U tijeku arheološka istraživanja na lokalitetu Ciglenice u Osekovu
U tijeku arheološka istraživanja na lokalitetu Ciglenice u Osekovu
Srijeda, 31 Srpanj 2019 13:14

ciglenice osekovo mU tijeku je nova sezona arheoloških istraživanja na nalazištu Ciglenice u Osekovu.


Gradonačelnika Josipa Miškovića i njegove suradnike o tijeku aktivnosti je u okviru obilaska terena izvijestio voditelj Tino Leleković iz Odjela za arheologiju HAZU-a istaknuvši kako ova sezona predviđa tri tjedna istraživanja. „Iako je bilo u planu da se ove godine istraživanja zaključe, ipak ćemo ih nastaviti sljedeće godine. Ideja je bila istražiti ostatke glavne zgrade, točnije vile koja je bila rezidencija vlasnika . Riječ je o zgradi koja je otprilike imala dimenzije 30x70 metara odnosno površine oko 2000m². Ove smo godine otkrili južno pročelje gdje vidimo da je to bio neki trijem kojeg su nosili kameni stupovi. Sada radimo sjevernu fasadu kako bi vidjeli dokle je ta zgrada išla, tako da sada konačno imamo zaokruženu zgradu i možemo planirati što s njome ubuduće raditi"- naglasio je Leleković pokazujući rimski novčić pronađen tijekom današnjeg iskapanja.
Gradonačelnik Josip Mišković zahvalio je i ovim putem na suradnji Ministarstvu kulture RH i Odjelu za arheologiju HAZU-a koji već osmu godinu vrše istraživanja u Osekovu. „Kroz izradu nekoliko projektnih prijedloga za nominaciju za sredstva iz EU fondova nastojimo valorizirati ovo vrijedno Arheološko nalazište Rimska vila Ciglenice u Osekovu . Jedna od projektnih ideja jest i izgradnja kampa koju smo uvrstili u svoj Intervencijski plan"- istaknuo je gradonačelnik.

 
 
Btn_srgp

Btn_izbori_VMO_2019


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.