RD PODRUCNE mU sklopu provedbe informativno- obrazovnih aktivnosti projekta Izgradnje reciklažnog dvorišta u Popovači održane su radionice na ovu temu i u svim područnim školama Osnove škole Popovača- u Potoku, Strušcu, Osekovu, Voloderu i Gornjoj Jelenskoj.


Učenicima nižih razreda u svim navedenim naseljima na njima prilagođen i zabavan način približene su informacije o načinu korištenja reciklažnog dvorišta, pravilnom odvajanju otpada u kućanstvu i važnosti recikliranja odnosno ponovne upotrebe. Posebno zanimljiv dio edukativnih druženja predstavljala je kreativna radionica u okviru koje su, materijalom nabavljenim iz ovog projekta financiranog sredstvima Europska unija iz Kohezijskog fonda, učenici likovno izražavali svoje viđenje važnosti ove teme. Tom prilikom iskazali su i izniman interes za sudjelovanje u natjecanju u prikupljanju otpada i recikliranju u trajanju od 30 dana. Svi sudionici Natječaja bit će proglašeni 'Malim ekološkim ambasadorima' te će im se dodijeliti diplome, a njihovi likovni radovi bit će izloženi na završnom događanju projekta. Najblji među njima bit će i prigodno nagrađeni.
U cilju podizanja znanja i svijesti cjelokupnog stanovništva, Grad je organizirao i interaktivni okrugli stol za građanstvo na kojem su obrađene sljedeće teme: uloga reciklažnog dvorišta i pravilna priprema otpada za odlaganje; sprečavanje nastanka otpada; reciklažno dvorište i zaštita okoliša. U sklopu rasprave s okupljenim građanima identificirane su potencijalne mjere za poticanje građana na odvojeno prikupljanje otpada među kojima i nabava spremnika za kućanstva. Informativna kampanja također obuhvaća dostavu tiskanica u sklopu računa na kućnu adresu građana. Riječ je o materijalima koji sadrže teme o pravilnom odvajanju otpada, načinu sprečavanja nastanka otpda i njegovoj ponovnoj upotrebi, recikliranju odnosno kompostiranju. Snimljena su i tri kratka filma o reciklažnom dvorištu, načinu sortiranja otpada i pravilnom odlaganju koji su namijenjeni gluhim i nagluhim osobama, a objavljeni su na internetskoj stranici Grada Popovače www.popovaca.hr (navedene filmove možete pogledati ovdje )
Podsjećamo, Reciklažno dvorište u Popovači bit će sagrađeno u Kutinskoj ulici na ukupnoj površini 4.895 m² (iza Komunalnih servisa Popovača). Sastojat će se od 42 spremnika za odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada. U spremnicima će građani imati mogućnost besplatno odložiti papir, staklo, plastiku, akumulatore i baterije, boje, odjeću, tekstil, karton, drvo i metale sa opasnim tvarima, lijekove, žarulje, kiseline, pesticide, ulja, masti, deterdžente, jestiva ulja, masti, elektronski otpad....Na ulazu će biti ugrađena vodootporna vaga nosivosti 1000kg koja će služiti za vaganje količine dopremljenog otpada i vođenje Evidencije o zaprimljenom komunalnom otpadu. Završetak projekta predviđa se u lipnju 2018. godine.
Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda sa 2.666.550,00 kuna, što iznosi 85% ukupno prihvatljivih troškova ovog Projekta. Ukupna vrijednost projekta je 4.042.253,24 kuna.
Nakon izgradnje i puštanja u rad, reciklažno dvorište Popovača će tri dana u tjednu biti otvoreno od 07:00- 15:00 sati, dva dana u tjednu od 11:00- 19:00 sati, te subotom od 7:00 – 14:00 sati.