obilazak_moslavka_belje-mŽupanijski i općinski dužnosnici danas su posjetili tvrtku "Moslavka" d.d. U pratnji izvršnog potpredsjednika koncerna Agrokor Gordana Radina, predsjednika Uprave Agrokor trgovine Maria Talajića, direktora Moslavke d.d. Marka Brdarića i njihovih suradnika razgledali su farmu junadi, polja s ekološkom proizvodnjom i polja kukuruza uništena sušom.

"Obilaskom poljoprivrednih površina poduzeća Moslavka koja posluje u sastavu koncerna Agrokor, vidjeli smo učinke štete na razini elementarne nepogode, i to na poljima kukuruza i soje. Razgovarali smo i o nastavku i produbljenju suradnje između Županije i koncerna Agrokor odnosno kompanija u sustavu Agrokora jer je naša procjena da, s obzirom na planske dokumente u SMŽ, postoji veliki prostor posebice u oblasti poljoprivrede gdje se ta suradnja može dići na puno višu razinu nego što je ona danas"- naglasio je Gordan Radin.obilazak_moslavka_belje2

obilazak_moslavka_belje3
Sisačko- moslavačka županica napomenula je kako Agrokor može i mora ući što više na područje Županije. "Ovog trenutka mi obrađujemo svega 40 posto poljoprivrednih površina. Otvorit ćemo kroz 14 dana vrlo konkretne razgovore u skladu s ovim programima koje imamo i sigurno je da je Agrokor izuzetno poželjan partner za razvoj poljoprivrede na ovom području. Oni nisu, ne mogu i neće biti prijetnja individualnim proizvođačima niti u kupnji zemljišta, ni u poljoprivrednoj proizvodnji"- rekla je Lovrić Merzel dodajući kako na području same Popovače prve procjene govore da je šteta oko 12 milijuna kuna.

obilazak_moslavka_belje4
"Ove godine imamo pod usjevom cca 690 ha kukuruza gdje je trenutno prema našim nalazima i procjeni havarija od suše 35 posto, a na 109 ha površine soje 60 posto. Razlog ovakve havarije je nastao u travnju odnosno svibnju mjesecu zbog izostanka očekivanog višegodišnjeg prosjeka padalina, a što je intenziviralo svrlo sušnim i toplim srpnjom i kolovozom"- rekao je direktor Moslavke Marko Brdarić.obilazak_moslavka_belje5
Osvrnuvši se na današnji obilazak terena, općinski načelnik Josip Mišković kazao je kako za proglašenje elementarne nepogode doista postoje valjani razlozi. "Suradnja s Moslavkom je izuzetno dobra. Kao jedan veliki gigant ova tvrtka znači pokretačku snagu za ostatak razvoja poljoprivrede- obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male proizvođače koji su direktno ili indirektno vezani za ovakve velike sisteme"- istaknuo je načelnik Mišković.