sporazum-LAG-mČelnici 11 lokalnih jedinica s područja Moslavine potpisali su danas u Mustafinoj Kladi Sporazum o suradnji za formiranje Lokalne akcijske grupe područja Moslavačke gore (LAG Moslavina). U ime Općine Popovača Sporazum je potpisao načelnik Josip Mišković.

U Lokalnoj akcijskoj grupi „Moslavina" sudjeluju gradovi Ivanić Grad, Kutina, Garešnica i Čazma te općine Popovača, Velika Ludina, Križ, Kloštar Ivanić, Dubrava, Hercegovac i Velika Trnovitica. LAG Moslavina tako je i simbolički ujedinio prirodnu cijelinu Moslavina, koja je sada administrativno podijeljena na tri županije- Sisačko-moslavačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Zagrebačku županiju.sporazum-LAG3
Cilj LAG-a jest, prvenstveno, potaknuti članove lokalne zajednice na osmišljavanje aktivnosti koje doprinose razvoju tih područja, kako na gospodarskom planu, razvoju infrastrukture, očuvanju prirodne, tradicijske, kulturne i povijesne baštine te unapređenju društvenog i kulturnog života stanovnika. LAG će koordinirati i pomagati u razvoju specifične gastro i turističke ponude područja uz očuvanje okoliša i poticanje održivog razvoja. On će biti spona članova zajednice prema resornom ministarstvu, a u svrhu povlačenja sredstava iz fondova Europske unije. Konačni cilj LAG-a je osigurati održiv razvoj ruralnih područja putem otvaranja novih radnih mjesta budući je primjena LEDAER pristupa, koji se u Europi primjenjuje još od 1991. godine, pokazala vidljive rezultate u razvoju ruralnih područja. LAG će sa IPARD agencijom potpisati ugovorni sporazum koji obuhvaća tekuće troškove i provedbu specifičnih projekata. Osnivanjem i potvrdom LAG-a od strane IPARD agencije tzv. akreditacijom, LAG ostvaruje pravo na povlačenje sredstava iz Europske unije za različite projekte važne za lokalnu zajednicu.

sporazum-LAG1
„Današnje simbolično potpisivanje Sporazuma znak je da općine i gradovi na ovom području odnosno prostor Moslavine mora biti jedinstven. Ovo je put ka budućem zajedništvu i snažnijem udruživanju koje će u okvirima Europske unije, vjerujem, imati daleko više značaja nego sada kad je Moslavina podijeljena u tri županije. Smatram da ovo na određeni način oslikava budućnost našeg kraja"- istaknuo je načelnik Mišković.
Na području jedanaest gradova i općina potpisnica Sporazuma živi 100.000 stanovnika na 1600 kvadratnih kilometara. Iako imaju različite interese, svi su ujedinjeni u želji za boljim sutra, pa su sudionici susreta istaknuli kako se korištenjem leader metodologije razvoja ruralnih područja može stvoriti pozitivno ozračje komunikacije i suradnje, a time postići i sasvim konkretni rezultati u razvoju Moslavine.sporazum-LAG2