Početna Vijesti Knjižnica i čitaonica Popovača Predstavljena knjiga "Očaravajući svijet gljiva" Matije Josipovića

Najave

Predstavljena knjiga "Očaravajući svijet gljiva" Matije Josipovića
Petak, 21 Listopad 2016 10:48

promocija josipovic mU Knjižnici i čitaonici Popovača sinoć je predstavljena knjiga "Očaravajući svijet gljiva" autora Matije Josipovića.


'Riječ je o još jednom u nizu susreta kojeg organiziramo u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige kojim nastojimo naglasiti vrijednost čitanja i knjige odnosno pisane riječi"- naglasila je ravnateljica Knjižnice Nives Jurkin Stambolija pozdravljajući okupljene.
Šesto je to po redu izdanje ovog autora, poznatog gljivara iz Novske, koje je, kako i sam ističe, njegovo kapitalno djelo od 496 stranica, sa više od 470 fotografija i 60 crteža, te detaljnim opisom 450 vrsta gljiva koje su snimljene na prirodnom staništu. Matija Josipović u ovoj knjizi objavljuje niz najnovijih podataka o znanstveno potvrđenoj ljekovitosti pojedinih vrsta gljiva, objavljuje 15 novih vrsta kao i nove znanstvene nazive zajedno sa sinonimima te najnovije podatke o jestivosti odnosno različite ostale zanimljivosti o gljivama.

promocija josipovic 1
„Po prvi put izdana je knjiga sa modernim pristupom ovoj tematici gljivarstva i mikologije, što je iznimno dobro kako za napredne gljivare, tako i za sve one koji će to tek postati. Pretpostavlja se kako u Hrvatskoj raste oko 20.000 vrsta gljiva"- rekao je Josipović te naglasio činjenicu da gljive predstavljaju poseban oblik života na Zemlji koji je razvio tri osnovne strategije preživljavanja u prirodi.
Posjetiteljima sinoćnje promocije autor je predstavio fotografije i karakteristike nekoliko desetaka vrsta gljiva, kao i neke od načina na koji se one mogu pripremiti u kuhinji kao vrhunske gastronomske delicije.

promocija josipovic 3
Matija Josipović, inače i veliki zaljubljenik u ptice te prirodu općenito, jedan je od inicijatora organizacije Festivala gljiva koji je proteklog vikenda u suradnji Grada Kutine, JUPP Lonjsko polje, Centra za istraživanje gljiva Russula Novska te kutinske Turističke zajednice, po prvi put održan u prostoru Prijamnog centra Repušnica na ulazu u Park prirode Lonjsko polje. Svoj doprinos organizaciji ovog Festivala dala je i gornjojelenska udruga Ivanje, čijem je predstavniku Željku Tomcu tim povodom na jučerašnjoj promociji uručena i prigodna zahvalnica.

promocija josipovic 2

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.