skole-za-afriku-mDječji vrtić Popovača uključio se pedagoške 2012./2013. godine u UNICEF-ov humanitarni projekt „Škole za Afriku".


Cilj projekta jest stvaranje boljih uvjeta za obrazovanje djevojčica i dječaka na afričkom kontinentu. „Projekt smo realizirali tijekom pedagoške godine s mnoštvom dječjih aktivnosti, te nekoliko akcija u kojima smo prikupili financijska sredstva za pomoć djeci Afrike. Provođenjem projekta u vrtiću trudili smo se djeci istaknuti cilj ove humanitarne akcije – razvijanje suosjećanja prema drugim ljudima i djeci, te motivacije za pomoć onima kojima je to potrebno. Nositelji aktivnosti koje smo provodili u vrtiću bile su odgojiteljice starijih odgojnih skupina, Slonića i Pčelica u centralnom objektu, te odgojiteljice mješovite skupine Vjeverica u područnom objektu Voloder. Kako bi stigli do same Afrike, odgojiteljice i djeca najprije su otkrili Sunčev sustav, našu planetu Zemlju te potom kontinente. Nadalje, djeca su nizom zajednički planiranih aktivnosti, od strane stručnog tima i odgojiteljica, nastavili otkrivati mnoge karakteristike Afrike kao kontinenta, te različitosti života njihovih stanovnika"- ističu iz popovačkog vrtića.

skole-za-afriku-1

skole-za-afriku-3

skole-za-afriku-4
Ulaskom u projekt, stručni tim i odgojiteljice dogovorile su način na koji će se prikupiti financijska sredstva za pomoć djeci s afričkog kontinenta. Tako su tijekom godine u suradnji s roditeljima sakupljali plastičnu ambalažu, za što su osigurali mjesto sakupljanja i potrebne informacije o tom dijelu provedbe projekta. Plastična ambalaža sakupljala se u centralnom objektu u Popovači i u područnom objektu Voloder. „Uz boce, financijska smo sredstva prikupili i prodajom sakupljenog starog papira. Odgojiteljice vrtića pripremile su za svu djecu i roditelje predstavu „Snjeguljica i sedam patuljaka" u Domu kulture Popovača. Uz predstavu, pripremili smo i prodaju ručno izrađenih kasica u obliku slonića, koje smo izrađivali na organiziranoj radionici. U dvorani Doma kulture tražilo se mjesto više, a unikatne sloniće uspjeli smo sve prodati. Djeca i roditelji uživali su u predstavi naših odgojiteljica"- napominju u Dječjem vrtiću Popovača. Novac od prodanih kasica slonića i ulaznica (za roditelje) također su namijenili za projekt odnosno pomoć djeci Afrike. Kroz projekt je ukupno sakupljeno i na račun UNICEF-a od strane popovačkog vrtića uplaćeno 3.665,00 kuna na što su u vrtiću iznimno ponosni i smatraju to velikim uspjehom djece, roditelja i djelatnika ove ustanove.skole-za-afriku-2

skole-za-afriku-9

skole-za-afriku-5

skole-za-afriku-7

skole-za-afriku-8

skole-za-afriku-6