Početna Vijesti Aktivnosti udruga Ostale udruge Skupština i jubilej uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka

Najave


Skupština i jubilej uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka
Ponedjeljak, 15 Travanj 2013 14:39

ssuuhh-mU Popovači, gdje je 23. veljače 2003. godine utemeljen Središnji savez udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, a danas mu je i sjedište i ured s profesionalnim djelovanjem, u subotu je uz skupštinu obilježio 10. obljetnicu.

Od konca prošle godine i ovom prilikom potvrđeni predsjednik Saveza Miško Šklempe iz Donje Gračenice, podsjetio je da u Savezu djeluje 12 udruga i 8 privatnih ergela sa 1049 uzgajivača od Slavonije do Istre i Primorja. O Savezu i aktivnosti u zaštiti i promociji hrvatskog hladnokrvnjaka, najavljena je koncem svibnja i objava bogato ilustrirane monografije. Njezin urednik i kroničar Dragutin Pasarić, podsjetio je da je prije 10 godina 69 prisutnih 50 delegata utemeljile Savez. Prve članice bile su udruge Moslavina iz Volodera, zatim Krapina, Čađavica, Kloštar Ivanić, Slavonski Brod, Bilogora i Centar za reprodukciju u stočarstvu RH. Za prvog predsjednika izabran je Vjekoslav Posarić iz Volodera. No Udruzi je prethodila također u Moslavini 10 godina ranije točnije 25. travnja 1992. Konjogojska udruga Moslavina osnovana u Donjoj Gračenici s predsjednikom Ivanom Benčecom i tajnikom Mijom Šklempom.

ssuuhh-2

ssuuhh-3

ssuuhh-4
Ovogodišnja jubilarna skupština Saveza za tajnika je izabrala Brunu Kosara iz Potoka, a počasnim predsjednikom proglasila Vjekoslava Posarića, poznatog uzgajivača konja iz Volodera, punih 10 godina predsjednika Saveza. Gost skupštine je bilo izaslanstvo istovjetne organizacije iz susjedne Slovenije s predsjednikom Jožetom Mihelčičem. S osobitim ponosom prihvaćen je prijedlog da se konjogojci s jedne i druge strane Sutle 1. srpnja zajednički okupe i pozdrave ulazak Hrvatske u EU, jer u njoj imaju potrebe za zajedničko djelovanje. Više od 100 delagata pozdravili su i Franjo Poljak, voditelj uzgoja Hrvatske poljoprivredne agencije, a u ime Ministarstva poljoprivrede voditelj Službe za stočarstvo Dalibor Janda. Djelovanju Saveza potporu je u ime Sisačko-moslavačke županije dao potpredsjednik Skupštine Mario Moštak. Ponos što je Općina Popovača koja ovih dana dobiva status grada obnoviteljska kolijevka uzgoja te izvorne pasmine, izrekao je načelnik Josip Mišković.ssuuhh-6

ssuuhh-1

ssuuhh-7

ssuuhh-5

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.