vijeće za komunalnu prevenciju 4 mČlanovi Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta na jučer održanoj sjednici su stanje sigurnosti na području Grada Popovače ocijenili zadovoljavajućim.


Načelnik kutinske policijske postaje Predrag Fitnić istaknuo je kako je, u odnosu na isti period prethodne godine, smanjen broj evidentiranih kaznenih djela dok je razriješenost istih ostala na otprilike istoj razini. 'Intenzivirane su aktivnosti usmjerene na maloljetničku delikvenciju, kao i zlouporabu opojnih droga pa se u tim segmentima bilježi i određeni porast zabilježenih slučajeva, a nastavlja se i nepovoljni trend kada je riječ o naslju u obitelji, no rezimirajući stanje općenito možemo biti zadovoljni"- naglasio je Fitnić te ovom prilikom izvijestio i o pojavi kamenovanja vozila koja su prometovala autocestom u naselju Donja Gračenica. Kako je istaknuo, počinitelji ovih djela otkriveni su, a riječ je o djelima koja su se događala krajem prošle godine.
Načelnik postaje prometne policije Kutina Alen Bilandžija izvijestio je da je tijekom prvih deset mjeseci ove godine evidentirana 61 prometna nesreća, od čega 41 sa materijalnom štetom, a 20 sa ozlijeđenim osobama. „Usporedimo li taj broj sa statistikom istog razdoblja prošle godine, radi se o jednoj nesreći više. Govorimo li o vrstama nesreća, najveći broj njih odnosi se na slijetanje vozila sa ceste, dok se kao najčešći uzrok ističe brzina neprilagođena uvjetima na cesti. Najviše nesreća dogodilo se petkom, a u sedam njih zatečeno je sedam vozača pod utjecajem alkohola"- naglasio je Bilandžija ocijenivši stanje sigurnosti u prometu povoljnim.
Predsjednik Zajednice športskih udruga Željko Kasik izvijestio je kako na sportskim terenima nije bilo incidenata, naglasivši činjenicu da se prošlogodišnjim otvorenjem nove športske dvorane u Popovači značajno povećao broj natjecateljskih susreta i ostalih događanja na ovom području. Osim učestalijih provala u objekt mrtvačnice u naselju Stružec, većih problema u proteklom razdoblju nisu imali niti Komunalni servisi Popovača- izvijestio je Vijeće direktor poduzeća Marijan Belančić. Kada je riječ o manifestacijama na području Grada, i one su također protekle u najboljem redu. „Posebno ovdje možemo izraziti zadovoljstvo našom najvećom manifestacijom Voloderska jesen koja je ove godine oborila rekorde posjećenosti, a nije bilo nikakvih incidentnih situacija"- rekla je Ksenija Tomac Špoljarić iz popovačkog TZ-a pohvalivši ovim putem odličnu suradnju sa policijom. Kvalitetnu suradnju sa policijom, ali i školom te gradskom upravom, Bolnicom i ostalim institucijama u okviru svog je izvješća istaknula i predstavnica Centra za socijalnu skrb Kutina Sandra Kužatko. Martina Šterijovski, socijalna pedagoginja OŠ Popovača izvijestila je o preventivnim aktivnostima, prije svega univerzalnog karaktera, koje se u školi u okviru niza projekata, radionica i drugih programa osmišljavaju i provode u cilju prevencije ovisnosti, snažnijeg uključivanja u lokalnu zajednicu, promocije kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i slično. „Prosječan broj zatvorenika u Kaznionici Lipovica u proteklom se razdoblju kreće oko 60. U prvih deset mjeseci ove godine bilježimo 755 sprovođenja u druga nadležna tijela, kao i 187 korištenih pogodnosti izlazaka naših korisnika u samom naselju Popovača i nismo zabilježili niti jedan incident, a problema nismo imali niti unutar same kaznionice"- naglasio je Ivica Malekinušić, voditelj Pravne službe Kaznionice Lipovica. Ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Marina Kovač također je članove Vijeća izvijestila je o zadovoljavajućem stanju sigurnosti u ovoj ustanovi koja danas u prosjeku broji između 550 i 580 pacijenata. „Zaista možemo biti ponosni što kao ustanova koja uskoro slavi 85 godina uspješnog djelovanja, Bolnica nema ograde. Zbog specifičnosti svoje djelatnosti i same činjenice da naš Odjel forenzike broji 200 postelja, Bolnica može biti izvor različitih rizičnih situacija, no stanje sigurnosti je zadovoljavajuće i nismo imali ozbiljnijih incidenata"- naglasila je ravnateljica Kovač te također izrazila zadovoljstvo suradnjom s ostalim institucijama i ustanovama u okruženju istaknuvši kao pozitivan primjer sportski susret pacijenata sa zatvorenicima Lipovice.
Raspravljajući o stanju sigurnosti na području Grada Popovače, u okviru ovog susreta članovi Vijeća aktualizirali su problematiku ponašanja pojedinih pripadnika romske nacionalne manjine u smislu počinjenja prometnih prekršaja kao i nepoštivanja definiranih odredbi komunalnog i javnog reda općenito.
Kako je najavljeno na sjednici, poziv za uključivanje u rad ovog Vijeća bit će upućen i Dječjem vrtiću Popovača te Osnovnoj školi Zorke Sever, a između ostalih aktivnosti planiranih u narednom razdoblju policija je istaknula provođenje OA 'Mir i dobro'. „U cilju povećanja razine sigurnosti na svom području, Grad Popovača tijekom ove je godine, pored ostalih aktivnosti, nastavio s asfaltiranjem prometnica i izgradnjom pješačkih i biciklističkih staza, te unaprijedio javnu rasvjetu, a isto se planira i u narednom "- naglasio gradonačelnik Popovače Josip Mišković.