maraton-orasje-mTijekom vikenda Moslavinu je posjetilo izaslanstvo dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i HVIDRE iz Orašja sjedišta Županije Posavske u BIH s ministrom branitelja Josom Markovićem. Tom prilikom s njima su se susreli i općinski čelnici te članovi voloderske Udruge uzgajivača arapskih konja.

 

Dugogodišnja suradnja srodnih udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orašja i Kutine od prošle je godine proširena i do međunarodnog maratona arapskih konja. Porječjem Save od Volodera do Orašja šest članova Udruge uzgajivača arapskih konja iz Volodera u spomen na obranu tog područja u sedam dana projahalo je 500 kilometara. Zahvalu za taj neponovljivi događaj obilježilo je okupljanje u moslavačkom ugođaju vinogradarske obitelji Tušek u Popovači. U ime Orašja iz čije je 106. brigade HVO život položio čak 271 pripadnik, zahvalu za iskazano gostoprimstvo izrekao je Ilija Mišković, predsjednik dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Općina Popovača, naglasio je načelnik Josip Mišković, ponosna je činjenicom da je misija konjanika s vođom Željkom Pettersom, a koja već 15 godina pronosi spomen na vrijednosti Domovinskog rata, završila u junačkom Orašju.

maraton-orasje-4

prijem-branitelja-orasje2

maraton-orasje-5

Kroz filmski zapis snimatelja Spomenka Karića koji je predstavljen u okviru ovog susreta, analiziran je u terenskim i vremenskim uvjetima zahtjevan tijek maratona. Analiza će biti od koristi i za ovogodišnji maraton, a koji, kako je ovom prigodom i objavljeno, 5. kolovoza na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja iz Moslavine kreće prema Žumberku. Gosti iz Orašja ovom prilikom su posjetili i obiteljsko imanje Petters u Donjem Krivaju gdje ideja maratona, a koji je prošao Hrvatskom od Vukovara do Dubrovnika, ali stigao i do Beča oživotvorena. U Kutini su posjetili Dom hrvatskih branitelja i spomen sobu poginulih, a u zapadnoj Slavoniji zajedno sa zapovjednikom 56. kutinske bojne HV Zvonimirom Gregurićem i mjesta njezina djelovanja, među njima i Bujavicu 14. listopada 1991. godine prvo oslobođeno neprijateljsko uporište u Domovinsko ratu. S čelnicima Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kutina Stjepanom Hrastnikom i Zdravkom Novoselom dogovoreno je da 30. lipnja u spomen na utemeljenje 56. bojne HV Kutina (28. lipnja 1991.) na kutinskom malonogometnom turniru nastupi i momčad Orašja.prijem-branitelja-maraton-orasje

maraton-orasje-2

maraton-orasje-3