skupstina-zsu-mPodnoseći Izvješće o radu u 2010. godini, predsjednik Zajednice športskih udruga Općine Popovača Željko Kasik je među ostalim aktivnostima posebno naglasio provedbu Programa školovanja i stručnog usavršavanja kadrova za potrebe športa te Program obuke djece i mladeži kao temelj budućeg razvoja športa na ovom području.

„Klubovima koji su prethodnih nekoliko godina počeli snažnije i stručnije raditi, sada se uloženi trud kroz zavidne rezultate i vraća. Posebno je potrebno pohvaliti rad s djecom i mladima u rukometu, kickboxingu i nogometu. Pored postojećih terena i sadržaja koji osiguravaju bavljenje športa na otvorenom, Općini Popovača je više nego potrebna športska dvorana koja bi unaprijedila uvjete rada za dvoranske aktivnosti"- napomenuo je Kasik dodajući kako, usprkos tome što Popovača nema bazen, mladi plivači s ovog područja postižu iznimne rezultate kao članovi PK Sisak JANAF. Općinska ZŠU pomaže im u nabavi opreme, no to je, istaknuo je Kasik, daleko od njihovih stvarnih potreba. „Zahvaljujući razumijevanju ravnatelja Osnovne škole Popovača, naš najtrofejniji klub, Kickboxing klub Moslavac te Rukometni klub koji okuplja najveći broj djece, imaju mogućnost treniranja u školskoj dvorani. No sve prvenstvene utakmice igraju se u Križu gdje najam dvorane nije jeftin. Sličan problem imaju i Kuglački klub Ciglenica, Streljački klub te MK 'Tim'"- rekao je Željko Kasik.

skupstina-zsu-1
Statistika govori da je svaki 12. građanin Općine aktivan član jedne od športskih udruga na ovom području. Općina Popovača preko Zajednice športskih udruga koja okuplja 18 klubova, za športske aktivnosti na svom području godišnje izdvaja oko 850.000 kuna. Najveći dio tog iznosa odlazi na osnovnu djelatnost, a to je osiguravanje sredstava za redovno takmičenje klubova na osnovu utvrđenih kriterija. „Pored svih napora koje u smjeru razvoja športa ulažu Općina i Zajednica, postizanje kvalitetnih rezultata ne bi bilo moguće bez snažnog angažmana roditelja"- naglasio je Kasik te upozorio na potrebu osiguravanja dodatnih proračunskih sredstava u narednom razdoblju, a za uređenje objekata, svlačionica i igrališta. Zbog neriješenih imovinsko- pravnih odnosa klubovi koji nemaju komunalnu infrastrukturu nisu u mogućnosti realizirati priključak na istu, a poseban problem predstavlja i legalizacija objekata.

skupstina-zsu-4
Pored ostalih brojnih aktivnosti, Plan rada ZŠU za ovu godinu predviđa i ponovno sudjelovanje Zajednice u programu proslave Dana Općine kao i Voloderske jeseni te Susreta na rijeci Lonji.
Tajnik Zajednice športskih udruga i saveza SMŽ odnosno predsjednik županijskog Saveza školskih športskih klubova SMŽ Nikica Perković izrazio je zadovoljstvo značajnim pomacima OŠ Popovača kada je riječ o odazivu na školska športska natjecanja. Ovom prilikom Perković je najavio i sudjelovanje Dječjeg vrtića Popovača na 10. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića kojem je ove godine domaćin Kutina. Riječ je o natjecanju u nekoliko disciplina koje svake godine okuplja više od 300 vrtićanaca.

skupstina-zsu-3
Pohvalivši rad Zajednice, općinski načelnik Josip Mišković istaknuo je kako se od njezina formiranja više ne bilježe dubioze u športskim klubovima s ovog područja. "Pored sredstava koja se raspoređuju preko Zajednice, Općina kroz različite projekte izdvaja i značajna dodatna sredstva za razvoj športskih aktivnosti. Tako je i prošle godine u tom segmentu ukupno uloženo preko 1,2 milijuna kuna"- rekao je Mišković.skupstina-zsu-2