udruga-oraca-skupstina-mU Osekovu je danas održana godišnja skupština Udruge za organizaciju natjecanja orača Sisačko-moslavačke županije.

„Članovi udruge su od 2004. godine kada su po prvi put sudjelovali na natjecanju orača, uvijek ostvarivali prilično visoke rezultate svrstavši se među prvih deset mjesta. Sve te aktivnosti realizirane su uz pomoć općina i županije te sponzora na čiju podršku računamo i u daljnjem radu"- rekla je predstavnica Savjetodavne službe pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori Janica Matokanović predstavljajući Izvješće o radu udruge u proteklom razdoblju. udruga-oraca-skupstina3

Pred članovima Županijske udruge orača na ovoj se skupštini našla i obveza definiranja okvirnog termina održavanja ovogodišnjeg natjecanja. Udruga će, kako je dogovoreno, organizirati županijsko natjecanje u oranju na slobodnoj poljoprivrednoj površini u Strušcu, i to oko 10. lipnja. Osigurat će se natjecanje u dvije kategorije, oranje s plugovima ravnjacima i premetnjacima. Uoči odlaska na državno natjecanje, za dvoje predstavnika udruge organizirat će se adekvatna edukacija.

udruga-oraca-skupstina2

U okviru skupštine raspravljano je o potrebi motiviranja većeg broja općina i gradova s područja Županije u ove aktivnosti. Govoreći o mogućnostima razvoja i opstanku same udruge, tajnik sisačko- moslavačkih orača Josip Mačak upozorio je da treba učiniti ozbiljniji iskorak u radu. „Smatram da bi se trebali fokusirati na kvalitetnije osposobljavanje jednog mlađeg čovjeka koji bi nas predstavljao na natjecanjima. Posjedujemo sofisticirani plug, no trebali bi kroz određene programe pokušati nabaviti i specijalizirani traktor jer bez toga na državnom natjecanju ne možemo napraviti ništa"- rekao je Mačak dodajući kako bi se iznjedrenje tog jednog istaknutijeg predstavnika udruge svakako trebalo realizirati do svjetskog prvenstva orača kojem je iduće godine domaćin Zadar. Član udruge Petar Cvetko također je izrazio potrebu uvođenja mlađeg kadra u udrugu. udruga-oraca-skupstina1

Obzirom da bi, kako su se složili orači, nabavka novog traktora bila prevelika i u ovom trenutku nerealna investicija, udruga će napore usmjeriti u nabavu određene dodatne opreme za postojeće traktore. U cilju masovnijeg odlaska na državna natjecanja na koja se, kako je istaknuto, u posljednje vrijeme odaziva svega par članova, orači će pokušati animirati i članove ostalih srodnih poljoprivrednih udruga da zajedno posjećuju takmičenja te na taj način kvalitetnije predstave ovo područje.

udruga-oraca-skupstina4
Izrazivši im podršku u budućem radu, ovogodišnju skupštinu Udruge orača SMŽ pozdravili su Ivica Dadović, načelnik Općine Martinska Ves te popovački načelnik Josip Mišković.