proizvodaci-uljane-repice-skupstina-mNa izbornoj skupštini Udruge uzgajivača uljane repice Sisačko-moslavačke županije za predsjednika je ponovno izabran Željko Ačaj, a za tajnicu Mirjana Gorički.

Među brojnim problemima s kojima se susreću proizvođači uljane repice istaknut je nedostatak zemlje za veliku proizvodnju, kao i teškoće sa samom zemljom koje su, kako je naglašeno, prisutne u gotovo svakoj lokalnoj jedinici. "Sve do isporuke trgovci ne izlaze sa cijenom, a obzirom da je riječ o kulturi koja zahtijeva dobro uskladištenje, primorani smo prihvatiti i te troškove. Udruga bi bila veoma zadovoljna da se u našoj Županiji zainteresira za daljnji razvoj i da se pripremaju programi koji će proizvođačima dati snagu za povećanje proizvodnje"- naglasila je tajnica Mirjana Gorički predstavljajući Izvješće o radu Udruge koja danas okuplja 120 proizvođača s područja Županije.proizvodaci-uljane-repice-skupstina1

proizvodaci-uljane-repice-skupstina2
Između ostalih aktivnosti Udruga je prošle godine bila organizator mirnog prosvjeda u znak potpore proizvođačima u Slavoniji. "Odazvao se velik broj članova i time smo još jednom potvrdili svoje zajedništvo"- rekla je Gorički.
"Ovih dana usvojen je novi Zakon o biogorivima gdje se uvodi poticaj po litri. Time nastojimo potaknuti proizvodnju biodizela kako se on ne bi uvozio, odnosno indirektno podržati i naše proizvođače uljane repice te ostalih žitarica i uljarica koje se koriste u proizvodnji biogoriva jer nam je cilj da se iskoristi ono što je proizvedeno u Hrvatskoj. Na taj se način među ostalim osigurava i stabilnost tržišta uljane repice, ne zaboravljajući pri tome primarnu potrebu korištenja poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju hrane"- istaknula je na skupštini Udruge predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora Marijana Petir.

proizvodaci-uljane-repice-skupstina3

proizvodaci-uljane-repice-skupstina4
Udruga uzgajivača uljane repice SMŽ svake godine organizira brojne seminare, tribine kao i stručna osposobljavanja. U suradnji sa Srednjom školom Bartola Kašića iz Grubišnog Polja Udruga je do sada za zvanje ratar odnosno stočar osposobila ukupno 103 poljoprivrednika s ovog područja. U okviru ovogodišnje skupštine 43 proizvođača primila su svoje certifikate za zvanje ratar.proizvodaci-uljane-repice-skupstina6

proizvodaci-uljane-repice-skupstina5