svecana_sjednica_mU Popovači je jučer održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Uoči sjednice na mjesnom groblju u Popovači su u spomen na poginule za slobodu Domovine Hrvatske, a u pratnji Puhačke glazbe, položeni vijenci i zapaljene svijeće uz  Dan Općine, Dan antifašističke borbe te Dan državnosti. Pored izaslanstva Općine Popovača, predstavnika lokalnih udruga i ostalih građana, počast je odalo i izaslanstvo Sisačko- moslavačke županije predvođeno zamjenikom županice Andrijom Rudićem. Zajedničku molitvu predvodio je popovački župnik Mato Draganović.

svecana_sjednica_3

svecana_sjednica_1

svecana_sjednica_2

 

Od njezina ustrojstva kao samostalne jedinice lokalne samouprave 1993. godine, Općina Popovača je za svoj Dan utvrdila blagdan sv. Alojzija Gonzage, zaštitnika mladeži inače i popovačkog župnog blagdana. 'Aktualni saziv predstavničkog tijela Općine Popovača do sada je održao 24. radne sjednice u okviru kojih je, usvajanjem odluka iz lokalnog djelokruga, nastojao što snažnije unaprijediti kvalitetu života na ovom području'- naglašeno je u okviru otvaranja svečane sjednice Vijeća.

svecana_sjednica_4

svecana_sjednica_5

Osvrnuvši se na najznačajnije rezultate rada u protekloj godini, predsjednik popovačkog Općinskog vijeća Ivan Pasanec istaknuo je kako njihov temelj leži u važnom geo- strateškom položaju Općine, dobrim uvjetima koje je Općina ponudila ulagačima, kvalitetnom menadžmentu izvršne vlasti koji je znao prepoznati najbolji način ulaganja u budućnost. „Odgovorno možemo kazati da se velik dio proračunskih sredstava idvojilo za socijalne potrebe, braniteljsku populaciju, vatrogastvo, kulturu i šport. U godini punoljetnosti naše Općine ne možemo i ne smijemo zanemariti doprinos koji su gospodarski subjekti dali ukupnom razvoju ovog područja. Činjenica da se ubrajamo među najrazvijenija jedinica ne samo u Županiji, već i široj regiji, dodatno obvezuje izvršnu i zakonodavnu vlast donositi još kvalitetnije odluke"- rekao je Pasanec dodavši kako se osobno zalaže da Općinsko vijeće bude demokratska institucija svih vijećnika.

svecana_sjednica_6
Na ovogodišnjoj svečanoj sjednici okupljenim gostima obratio se i predsjednik općinskog Savjeta mladih Mario Ganić, kazavši kako su članovi ovog savjetodavnog tijela svoje iskustvo i volju uspješno udružili i neopterećeni političkim predznacima usmjerili ih na razvoj zajednice u kojoj žive. „Svojim djelovanjem nastojimo dati dorinos obogaćivanju i osvježenju ponude društvene infrastrukture u Općini. „Ističem i naše intenzivne aktivnosti na pripremi jednog bogatog ljetnog programa kroz koji želimo povezati građane Općine svih uzrasta. Savjet mladih je i mišljenja da Popovaču nipošto ne bi trebala zaobići manifestacija „Noć muzeja", koja bi u našu sredinu zasigurno donijela novi kulturni značaj i svrstala je uz bok velikih gradova. U okviru svog djelovanja nismo izostavili niti brigu o sugrađanima u potrebi. U tom su smislu također već pokrenute određene inicijative, a svojim humanitarnim akcijama nastojat ćemo obuhvatiti sva naselja na ovom području"- naglasio je Ganić.svecana_sjednica_7
Općinski načelnik Josip Mišković u svom je obraćanju izrazio zadovoljstvo činjenicom da je, usprkos iznimno teškoj godini, Općina kroz snažne napore uspjela zadržati pozitivan trend razvoja. „Najveća zasluga u tom smislu pripada građanima i privrednim subjektima koji su dokazali svoju sposobnost i neizmjerno zalaganje kako bi od naleta krize sačuvali svoja radna mjesta. Iako je dio stanovnika ostao bez posla, ova je godina krenula boljim pokazateljima i vjerujem da će se tako nastaviti i ubuduće. Unatoč tome što je 2010. godina proglašena godinom preživljavanja i stagnacije, Općina je odlučila nastaviti ulagati u gospodarstvo. Izdvojili smo 4 milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu Gospodarske zone, a značajna sredstva uložena su i u izradu projektne dokumentacije. Oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade te sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite kao poticajne mjere za privlačenje investitora odnosno razvoj gospodarstva, također se potvrdilo kao kvalitetna odluka "- rekao je Mišković. Podsjetivši na realizirane projekte kroz posljednjih godinu dana, načelnik je istaknuo kvalitetnu suradnju sa državnim tijelima, Sisačko- moslavačkom županijom kao i s lokalnim jediniama u okruženju. Kako je dodao, u narednom se razdoblju mnogo očekuje i od poljoprivrede te turizma. „Vodeći računa o ravnomjernom razvoju čitavog područja Općina se dokazala kao dobar servis svim svojim građanima, a za iznimne rezultate u radu velika zasluga pripada i stručnim službama Općine odnosno djelatnicima naših ustanova"- napomenuo je načelnik i istaknuo dobru političku klimu u Općini koja nije opterećena sukobima na državnoj razini. „Lokalna zajednica ne može i ne smije biti talac uskih stranačkih interesa. U Popovači i vlast i oporba dobro odrađuju svoj posao"- kazao je Mišković zaključivši kako od državne vlasti očekuje brzu decentralizaciju sredstava.svecana_sjednica_8
U nastavku svečane sjednice Općina Popovača je kroz dodjelu javnih priznanja i nagrada iskazala zahvalnost građanima, udrugama i ustanovama koji su se u proteklom razdoblju posebno istaknuli svojim uspjesima i postignućima.
Ovogodišnje priznanje za postignute športske rezultate i velik doprinos u promicanju športa među mladima, dodijeljeno je Športskom rukometnom klubu „Moslavac" Popovača. Za iznimno zalaganje u očuvanju tradicijskih običaja i kulturnog identiteta Moslavine, javno priznanje primila je Nada Loina, učiteljica iz Volodera. Godišnja nagrada Općine je za iznimne rezultate u primarnom programu predškolskog odgoja i promicanju ekologije odnosno očuvanja okoliša dodijeljena Dječjem vrtiću Popovača. Za izniman doprinos u razvoju obrtništva na ovom području, godišnja nagrada uručena je Vlasti Pajer, dugogodišnjoj vlasnici frizerske radnje u Popovači. Ovogodišnja nagrada za životno djelo Općine Popovača pripala je prof. Mariji Bilić- Prcić, i to zahvaljujući činjenici da je višegodišnjim radom trajno ostvarila izuzetno postignuće na područjima znanosti, kulture, umjetnosti i obrazovanja.svecana_sjednica_10
U ime nazočnih predstavnika gradova i općina, na jučerašnjoj su se svečanoj sjednici Općinskog vijeća obratili općinski načelnik Velike Ludine Dražen Pavlović te gradonačelnik Ivanić Grada Boris Kovačić, a u ime Sisačko- moslavačke županije prisutne je pozdravio zamjenik županice Andrija Rudić. „Kada govorimo o gospodarskom napretku, rekao bih da je u posljednjih nekoliko godina Općina Popovača izrasla u jednog sisačko- moslavačkog tigra"- kazao je Rudić.

svecana_sjednica_14

svecana_sjednica_12

svecana_sjednica_15
Program ovogodišnje svečane sjednice Općinskog vijeća održane u povodu obilježavanja Dana Općine, uveličan je nastupom mlade glazbenice Petre Šket te članova Tamburaškog orkestra „Ratimir Joža Prosoli" i općinskog Pjevačkog zbora. Gostima su svoje ručne radove u predvorju predstavile članice Foruma žena.

svecana_sjednica_11