26gv mPopovačko Gradsko vijeće jučer je održalo 26. sjednicu na kojoj je usvojena Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Popovače za 2019.godinu.


Temeljem ove Gradsko vijeće u povodu obilježavanja Dana grada dodijeljuje jednu nagradu za životno djelo, dvije godišnje nagrade te dva priznanja.
Kako je odlučeno, nagrada da životno djelo bit će posthumno dodijeljena Dani Nikšiću za višegodišnje aktivno sudjelovanje u lokalnoj politici te naročita postignuća i doprinos razvoju gospodarstva i društvenog života Grada Popovače. Godišnja nagrada uručit će se Bernardi Rešetar, za dugogodišnji požrtvovni rad te iznimno human pristup na području zdravstvene zaštite djece Grada Popovače, kao i Udruzi mažoretkinja Grada Popovače za izniman doprinos promociji Grada Popovače kao i razvoju mažoret plesa te sportskom odgoju mladih naraštaja na području Grada Popovače. Dobitnici ovogodišnjih priznanja su Radio Moslavina- za 50 godina uspješnog rada i izniman doprinos promociji Grada Popovače kroz informiranje građana, te Stjepan Šaško- za nesebičan dugogodišnji angažman i osobni doprinos razvoju i obogaćivanju društvenog i sportskog života Grada Popovače.
Na 26. sjednici popovački vijećnici usvojili su i Poslovno izvješće Moslavine d.o.o. za 2018.g., koje im je predstavio direktor Mijo Šepak izrazivši zadovoljstvo činjenicom da poduzeće dugi niz godina pozitivno posluje. „ U poslovnoj 2018. godini ostvarili smo prihod u iznosu 22.089.200 kn i rashod od 21.041.220 kn, odnosno s neto dobiti u iznosu od 695.738 kn. Možemo potvrditi, analizirajući pomake u strateškim ciljevima, da je Moslavina d.o.o., ne samo prepoznata, već i potvrđena u svim važnim institucijama kao dokazani nositelj aktivnosti koji može provesti zacrtane programe"- naglasio je Šepak te govoreći o trenutnim aktivnostima izvijestio da je Moslavina d.o.o. kupila poslovnu zgradu Croatia osiguranja u Kutini. Kako je naglasio, zaključeno je kako je to kvalitetna poslovna odluka kojom će se uštedjeti između četiri i pet milijuna kuna u odnosu na prethodno planiranu izgradnju nove zgrade. Osvrčući se na planirane aktivnosti, Mijo Šepak istaknuo je nastavak izgradnje kanalizacije u Ulici sv. Barbare u Voloderu kao i projekta Aglomeracija Popovača, a isto tako i okrupljavanje uslužnih područja u skladu sa novom zakonskom regulativom.
Vijećnici su jučer usvojili i Izvješće o poslovanju Eko Moslavine d.o.o. za prošlu godinu. Direktorica ovog poduzeća Adrijana Cvrtila podsjetila je ovom prilikom kako su se u fazi restrukturiranja poduzeća morale donijeti nepopularne mjere što je, među ostalim, rezultiralo smanjenjem plaća a posljedično i odlaskom određenog broja radnika. „Glavni problemi s kojima se poduzeće susrelo su pogrešno prikazivanje financijskih podataka od strane bivše uprave, enormno narušen kapacitet slobodnog prostora za odlaganje kao i loše postupanje sa radnom plohom Odlagališta odnosno troškovi nastali uslijed dotadašnjeg nepropisanog odlaganja otpada"- naglasila je Cvrtila te dodala kako Eko Moslavina, da bi ispunila inspekcijske zahtjeve, i ove godine mora nastaviti ulagati značajna sredstva u infrastrukturu Odlagališta kao i u vozila. Na sjednici je odlučeno i kako će se izmijeniti predmetna gradska Odluka temeljem čega se neće naplaćivati odvoz otpada ukoliko nije izvršena usluga niti jednom tijekom mjeseca, već će se u tom slučaju korisniku naplatiti samo fiksni dio računa. Vijećnici su usvojili i predloženi Plan financiranja investicija za 2019.g. iz prikupljenih sredstava naknade za razvoj, no zatražili su od direktorice da Eko Moslavina dostavi Gradu detaljno izvješće o iznosu tih sredstava te da se ista provedu kroz Proračun. „Nije nam namjera da kočimo planove poduzeća niti da ignoriramo obveze koje smo u financijskom smislu kao suvlasnici preuzeli, no želja gradske uprave Grada Popovače i dalje jest da se na korektan način razdvojimo od Eko Moslavine čim se steknu uvjeti da naši Komunalni servisi budu u stanju preuzeti obavljanje tih usluga"- naglasio je gradonačelnik Josip Mišković.
Popovački su vijećnici u okviru Aktualnog sata 26. sjednice ponovno upozorili na potrebu pomoći mještaninu iz Donje Gračenice kojemu je u požaru izgorjela kuća. Također su aktualizirali problem neodržavanih odvodnih kanala uz županijske i državne ceste u Potoku, Strušcu i Ravniku, kao i potrebu čišćenja prostora starog mlina u središtu Volodera. Zanimalo ih je i hoće li se tijekom ljetnih praznika postaviti adekvatna autobusna kućica za potrebe učenika u Voloderu ispred stare škole, planira li se izgradnja nove ograde oko groblja u Potoku te kada se može očekivati ponovno tretiranje komaraca. Neka od pitanja odnosila su se i na izradu Intervencijskog plana Grada Popovače te kada će javnost biti upoznata s istim. Početak rekonstrukcije igrališta Nogometnog kluba u Voloderu te rješavanje press kontejnera u tom naselju također su teme aktualizirane na jučerašnjoj sjednici.