Poziv na radionicu1Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti dana 14.11.2019. za osobe oboljele od šećerne bolesti i članove njihove obitelji u prostoru restorana Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot" Popovača održat će se edukativna radionica „Osnove planiranja obroka" s početkom u 15 sati.


Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog jedanaestu godinu zaredom, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije. Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti za 2018. i 2019. godinu je „Obitelj i šećerna bolest". Cilj kampanje je podizanje svijesti o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljele osobe, promicanje edukacije obitelji i oboljelih, prevencija i važnost uloge obitelji u skrbi i liječenju za oboljele.
"Cilj radionice je prikazati kako smjernice koje se temelje na znanstvenim spoznajama pretočiti u svakodnevnu praksu, tj. prikazati količinu i ritam energijskog unosa tijekom dana. Usvajanje zdravih prehrambenih navika te unos namirnica u prikladnim količinama serviranja mogu odgoditi ili prevenirati komplikacije šećerne bolesti. Studije dokazuju da pravilna dijetoterapija može smanjiti razine HbA1c za 1-2 %. Promjena prehrambenih navika i stila života djelotvoran je i siguran način za poboljšanje regulacije glikemije"- poručuju iz NPB 'Dr. Ivan Barbot'.