52 vj mU Voloderu je proteklog vikenda održana 52. Voloderska jesen, najveća i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima koja predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Program manifestacije obuhvatio je bogatu izložbu vina te raznolike zabavne, športske, gospodarske i kulturne sadržaje, a prvoga dana tradicionalno je bio u znaku djece. Najmlađi članovi KUD-a Moslavec izvršili su podizanje službene zastave Voloderske obilježivši početak manifestacije. Uslijedila je smotra dječjih folklornih skupina na kojoj su, pored mlađe i starije skupine domaćina, nastupili i članovi Folklornog ansambla 'Petrinjčica' iz Petrinje, KUD-a Potočanka, HAKUD-a "Glinska tamburica" Glina i KUD-a „Sv. Ante" Drage.
Posebno atraktivan sadržaj bile su i igre područne škole Voloder u okviru kojih su se učenici natjecali u potezanju užeta i skakanju u vrećama. Uz pratnju Tamburaškog sastava Modri biseri, otvorena je i izložba vina i gastronomskih specijaliteta u Vinskom dvoru na kojoj su sudjelovali popovački profesionalni vinari Miklaužić, Trdenić i Florijanović kao i članovi Udruge vinogradara i voćara Škrlet, Udruge vinogradara i voćara Lujo Miklaužić Kutina te Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Stjepan Posarić.
Početak središnjeg programa drugog dana manifestacije obilježio je mimohod udruga s područja Grada Popovače predvođenog članovima MK Valhalla i popovačkim mažoretkinjama. Subotnju svečanost službenog otvorenja 52. Voloderske jeseni uveličali su sisačko- moslavački župan Ivo Žinić kao osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, zamjenik župana Roman Rosavec, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković, kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Popovače Ivica Keser, zamjenici gradonačelnika Ivica Petrović i Ivan Križanić te predsjednik Mjesnog odbora Voloder Zvonimir Kondres. U ime generalnog sponzora manifestacije, tvrtke INA d.d., okupljene je Nikolina Lukačić Petrović. Istaknuto je pritom da je vinogradarstvo na ovom području duboko ukorijenjeno još od rimskih vremena i upravo su u tom segmentu najizraženiji turistički potencijali ovog kraja. „ Sadržaji koje nudimo na Voloderskoj jeseni na određeni način predstavljaju presjek svega onoga što se u gospodarskom i kulturnom smislu događa na našem području"- rekao je gradonačelnik Josip Mišković. U sklopu svečanog otvorenja koje su kulturno oplemenili članovi KUD-a Moslavec prikazom tradicionalnih berbenih običaja i zahvale trsju, održana je i krunidba Vinske kraljice. Vinska kraljica je promicateljica Sisačko-moslavačke županije, posebno njenog vinogradarstva i vinarstva. Svojom osobnošću simbolizira županijsku vinsku kulturu s ciljem širenja kruga ljubitelja, potrošača i prijatelja vina i vinorodnog područja Sisačko-moslavačke županije. Izbor Vinske kraljice Sisačko-moslavačke županije za 2019. godinu održan je u Vinariji Kašner u Kutini 5. rujna. Naslov Vinske kraljice osvojila Anamarija Weiser iz Volodera, a njezine pratilje su Viktorija Pomahač iz Velike Ludine i Barbara Zejnić iz Siska.

vj2

vj1
Uz zanimljiv osvrt poznatog kutinskog povjesničara i publiciste Dragutina Pasarića, dugogodišnjeg scenarista i voditelja Voloderske jeseni, nakon otvorenja manifestacije službeno je otvorena i bogata skupna izložba tradicionalno postavljena u prostoru Pučkog doma Voloder- likovna izložbe 'Voloderski bregi', izložba Radne terapije Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot' i izložba fotografija konjaničkog maratona Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine u prostoru Pučkog doma. Bogatstvo autohtonih tradicijskih ručnih radova ovdje su vjerno predstavljale i članice Radionice Narodno tkivo i vezivo Osekovo, kao i Udruge Popovački plet.

vj3
Pored nastupa dječjih skupina u petak, kroz bogat dvodnevni folklorni program u subotu i nedjelju KUD Moslavec ugostio je osam društava iz različitih krajeva Hrvatske (KUD „Kamanje" Kamanje, KUD "Strmec" Strmec, KUD "Pokupljanka" Brest Pokupski, KUD "Stenjevec" Zagreb, KUD "Selnica" Selnica, KUD „Jelenčanka" Gornja Jelenska, HKUU „Trenk" Nova Gradiška, KUD "Viduševac" Gornji Viduševac). Pod stručnim voditeljstvom etnologinje Slavice Moslavac iz kutinskog Muzeja Moslavine održan je i tradicionalni izbor najoriginalnije snehe i najljepše beračice. "Bez obzira o kojem se izboru radi, uvijek se traži izvornost, dotjeranost i nadasve umješnost u prezentaciji"- istaknula je Moslavac. Najoriginalnijom snehom proglašena je Ana Jelača iz Bresta Pokupskoga, a najljepšom beračicom Ema Horvat iz Gornje Jelenske.

vj4
Tradicionalna posebnost Voloderske jeseni, pečenje vola na ražnju, također nije izostalo, kao ni svečana nedjeljna berbena povorka nakon svete mise zahvalnice sa konjanicima Udruge arapskih konja Moslavine te radnim i svečanim zapregama Konjogojske Moslavina. Na glavnoj voloderskoj pozornici proglašeni su pobjednici 19. međunarodne atletske cestovne utrke 'In memoriam Franjo Mihalić Jura' Kutina- Voloder koju organizira Udruga Vinko, a na relaciji Kutina- Voloder. Uz zabavan kviz pod voditeljstvom Igora Kovačevića, predsjednika Udruge 'Škrlet', posjetitelji su provjerili svoja znanja o moslavačkim vinima i gastronomskim specijalitetima, a posebno atraktivan dio ovogodišnje Voloderske jeseni osiguran je angažmanom uličnih zabavljača. Nedjeljni kulturni dio programa zaključen je uz nastup Zbora djece i mladih župe sv. Antuna Padovanskog Voloder 'Antunova srca'. Večernji zabavni program 52. Voloderske jeseni obilježili su glazbeni koncerti Prljavog kazališta u petak, Krunoslava Kiće Slabinca u nedjelju te posebno posjećen nastup Halida Bešlića u subotu koji je u Voloder privukao iznimno velik broj posjetitelja sa područja čitave Županije, pa i šire. "Možemo izraziti veliko zadovoljstvo posjećenošću ovogodišnje manifestacije, odrađenim programima koji su obuhvatili različite sadržaje, kao i činjenicom da nas je pratilo odlično vrijeme te da je, u organizacijskom smislu, sve prošlo u najboljem redu"- ističe Ksenija Tomac Špoljarić iz Turističke zajednice Grada Popovače.