castrum bene mGrad Popovaču posjetilo je 50-ak uglednih znanstvenika iz područja povijesti, sudionika 16. međunarodne konferencije Castrum Bene "Burg und wirtschaft" održane proteklog tjedna u Kutini.


Ovaj znanstveni skup održan je u organizaciji Muzeja Moslavine Kutina, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, međunarodnog udruženja Castrum Bene i Povijesne udruge Moslavina. Riječ je o prvoj međunarodnoj znanstvenoj burgološkoj konferenciji koja se organizira na području Hrvatske, a okupila je 50 uglednih znanstvenika iz inozemstva (iz 9 različitih zemalja) te njih 9 iz Hrvatske, s 36 usmenih i 8 posterskih izlaganja. „Treba istaknuti da je jedan od prijavljenih izlagača Prof. em. Dr. phil. Werner Meyer (Universität Basel, Dep. Geschichte) koji u europskim znanstvenim burgološkim krugovima slovi za jednog od najvećih živućih stručnjaka za srednjovjekovne utvrde. Ujedno će na konferenciji sudjelovati Ing. arch. Petr Chotěbor iz Ureda predsjednika Češke Republike (Kancelář prezidenta republiky, Praha-Hrad), a Češka Republika nakon održane konferencije preuzima na iduće dvije godine predsjedanje Udruženjem Castrum Bene"- istaknula je Silvija Pisk, profesorica sa Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta i predsjednica Povijesne udruge Moslavina.
Kako je obrazložila, Međunarodno udruženje Castrum Bene okuplja vodeće srednjoeuropske stručnjake za utvrde (arheolozi, povjesničari, povjesničari umjetnosti, arhitekti) s ciljem razmjene iskustva i znanja vodećih srednjoeuropskih burgologa, kako bi se zajedničkim naporima istražilo, konzerviralo, ali i populariziralo što više srednjovjekovnih utvrda. Udruženje je osnovano 1989. u Mađarskoj, a u njemu su trenutačno zastupljeni znanstvenici burgolozi iz Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske te svaka od zemalja ima po jednog stalnog predstavnika u Predsjedništvu te zamjenika. Hrvatska se pridružila Udruženju 2011., a 2017. je preuzela predsjedavanje Udruženjem, a time i obvezu organizacije ove velike međunarodne burgološke konferencije (2019.).
Dobrodošlicu u Popovaču okupljenima je uputio gradonačelnik Josip Mišković upoznavši ih s najistaknutijim prepoznatljivostima ovog kraja. Prema riječima organizatora, znanstvenici su sa konferencije otišli puni odličnih dojmova, a Moslavinu su doživjeli kao istinski ugodno iznenađenje.