Početna

Najave


EKO Moslavina održala drugi Kvartovski razgovor sa stanarima zgrada
Srijeda, 04 Srpanj 2018 11:47

eko moslavina mO napretku pilot projekta odvajanja biorazgradivog otpada u zgradama na području Gradova Kutine i Popovače te Općine Velike Ludine predstavnici Eko Moslavine su razgovarali sa građanima na drugom Kvartovskom razgovoru.


Pilot projekt odvajanog sakupljanja biorazgradivog otpada u zasebnim spremnicima uveden je početkom travnja. Prije toga u tzv. POS-ove zgrade u pilot projektu postavljeni su i otpadomjeri. Pripreme su to za novi sustav prikupljanja mješovitog komunalnog otpada i korisnog otpada koji mora biti uveden početkom studenog u cijeloj Hrvatskoj.
U novom sustavu prikupljanja otpada bit će velika i važna uloga građana. Prema zakonskim odredbama građani su dužni odvajati korisni otpad kojeg trebaju zbrinuti komunalna poduzeća. „Zato organiziramo Kvartovske razgovore kako bismo razgovarali o ovim pilot projektima i zajedno s građanima kreirali sustav koji će biti učinkovit i prilagođen navikama i potrebama građana, korisnika usluga Eko Moslavine.", rekla je Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavina pozdravljajući prisutne građane i zahvaljujući im na njihovom doprinosu u aktivnostima oko uvođenja novog načina prikupljanja otpada. „To je naš zajednički zadatak i bit će naš zajednički uspjeh, jer su građani pokazali spremnost za suradnju i dosad su već svojim primjedbama ukazali na nedostatke, ali su i svojim prijedlozima ukazali kako se ti nedostaci mogu popraviti.", istaknula je direktorica Eko Mosalvine.
Stanari zgrada ukazali su na problem higijene u prostorijama zgrada u kojima se čuvaju spremnici za otpad. U proljeće i ljeto te prostorije zbog visokih temperatura nisu prikladne za držanje biorazgradivog otpada. Sada se događa da zbog toga građani jednostavno ne odlažu biorazgradivi otpad, jer u tim prostorijama čuvaju svoje bicikle i ostale stvari te ne žele ulaziti u nehigijenske prostorije.
Građani su ukazali i na stalni problem prekopavanja spremnika za otpad. Unatoč gradskoj odluci kojom je to zabranjeno jedna populacija građana uporno prekopava po spremnicima i ostavlja nered iza sebe. Tako se prekopava i biorazgradivi otpad i šire nehigijenski uvjeti. Građani su zatražili od nadležnih gradskih službi i policije da poduzmu mjere, ali su dodali kako dosad i u slučajevima pokušavanja problema nije bilo uspjeha.
U razgovoru sa građanima kao najbolje rješenje za odvojeno prikupljanje otpada u stambenim razgovorima istaknuto je postavljanje polupodzemnih spremnika. Takvi spremnici su zatvoreni, sprečavaju širenje neugodnih mirisa te se okolica spremnika može urediti u male oaze zelenila, rekli su građani. Direktorica Eko Moslavine, Adrijana Cvrtila zahvalila je građanima na ovom prijedlogu te je istaknula kako slično razmišljaju u Eko Moslavini te je najavila kako će uskoro biti postavljena četiri polupodzemna spremnika kod stambenih zgrada u Kutni u ulicama Kneza Domagoja, Kneza Višeslava, Andrije Hebranga i Dubrovačkoj ulici.
Grad Kutina u postupku je nabave mobilnog reciklažnog dvorišta koje bi javnosti trebalo biti predstavljeno idućeg tjedna. Eko Moslavina upravljat će tim mobilnim reciklažnim dvorištem pa su pozvali građane da korisni otpad odvajaju i odlože u tom reciklažnom dvorištu, a mogu ga odložiti i u spremnike Eko Moslavine u Zagrebačkoj 1 u Kutini.
Građani su pozdravili dolazak reciklažnog dvorišta te su iskazali zadovoljstvo kvartovskim razgovorima i spremnost za suradnju. Odvajanjem otpada smanjujemo količinu mješovitog komunalnog otpada, dajemo doprinos očuvanju okoliša i prirodnih resursa i okolicu naših zgrada držimo čistom i urednom, zaključeno je na kraju drugog Kvartovskog razgovora građana i Eko Moslavine.

EKO MOSLAVINA d.o.o. poziva sve predstavnike stanara (i sve zainteresirane stanare) stambenih zgrada na području Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina kako bi razmotrili napredak pilot projekta odvajanja biorazgradivog otpada u zgradama na području Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina te odlaganja u zasebne spremnike. Koje su prednosti, a koje su mane pilot projekta.
Ovaj sastanak je još samo jedan u nizu, a dio je pilot projekta edukacije korisnika i prezentacije novog načina odlaganja miješanog komunalnog otpada te biorazgradivog komunalnog otpada sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13, 71/17), te Uredbi Vlade Republike Hrvatske o gospodarenju komunalnim otpadom (NN 50/17).
Trenutno su stanari dvije stambene zgrade u ulici Andrije Kačića Miošića (kućni broj 2 i 4), Kutina uključene u pilot projekt odlaganja miješanog komunalnog otpada putem OTPADOMJERA instaliranih na kontejnere za otpad, te odlaganja biorazgradivog komunalnog otpada u zasebni spremnik. Predstavnici EKO MOSLAVINA d.o.o. su proveli aktivnost prezentacije i edukacije stanara o korištenju otpadomjera te kako koristiti elektronički ključ ili RFID karticu kojom se otvara/zatvara otpadomjer.

EKO MOSLAVINA d.o.o. poziva stanare POS-ovih zgrada da svakako prisustvuju sastanku kako bismo mogli razmijentiti iskustva vezano uz otpadomjere.
"Dođite na sastanak i uvažit ćemo sve vaše kvalitetne i konstruktivne prijedloge!"

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.