zlatna pčela 4 mU organizaciji Zajednice udruge pčelara Sisačko-moslavačke županije, proteklog vikenda u Top-Termama Topusko održani su 20. Dani meda „Zlatna pčela” i 15. županijsko ocjenjivanje meda.


Ovogodišnja “Zlatna pčela” sastojala se od ocjenjivanja uzoraka meda te predavanja za pčelare i građanstvo koje je imalo međunarodni karakter. Zainteresirani posjetitelji mogli su pored pčelarske opreme, materijala i pčelinjih proizvoda, pronaći i druge prehrambene proizvode i rukotvorine OPG-ova iz naše županije.
Manifestacija je započela mednim doručkom učenika prvog i drugih razreda OŠ Topusko pod nazivom „Rastimo s medom“ na kojem je naglasak bio na važnosti meda, a kojeg je, kao i ostatak manifestacije, vodio pčelar iz Udruge „Lipa“ Popovača Dražen Kocet.
„Zlatna pčela“ tradicionalno je završila „Pčelarskim balom“ koji je okupio 176 pčelara i uzvanika, a na kojemu su povodom 20. obljetnice manifestacije i 15. ocjenjivanja meda dodijeljena priznanja osnivačima i zaslužnim pojedincima te pokroviteljima i ostalim pratiteljima manifestacije.
Također, dodijeljene su i diplome za ocijenjene uzorke meda. Ukupno je ocijenjen 71 uzorak, a Udruga „Lipa“ Popovača može se pohvaliti s čak dvije „Zlatne pčele“. „Zlatnu pčelu“ za med cvjetni med dobio je Dražen Kocet, a „Zlatnu pčelu“ za med od amorfe Mario Mihaljević koji je ujedno i Šampion 15. ocjenjivanja meda. Popovačka udruga ujedno je bila i najuspješnija na ovom ocjenjivanju, zlatno odličje osvojili su i Marijo Pomahač za med od zlatošipke te Dražen Kocet za med od medljikovca. Srebrno odličje za med od lipe pripalo je Mariu Račiću, a za med od kestena Draženu Kocetu, dok je brončano odličje za bagremov med dobio Ivica Petrović, a za cvjetni med Stjepan Vnučec.

(Foto:http://glinatube.com/)