prijem svećenika 4 mVeć tradicionalno, petnaestu godinu za redom gradonačelnik Josip Mišković je sa svojim suradnicima održao prijem svećenika s popovačkog područja.


Ovogodišnjem prijemu koji organizira Ured gradonačelnika Grada Popovače prisustvovali su biskup sisački mons. dr. Vlado Košić, župnici iz Popovače, Volodera i Velike Ludine, kao i dekan iz Repušnice. Svi oni zajedno istaknuli su izuzetno dobru i ugodnu suradnju civilne i crkvene vlasti, posebice biskup koji je pohvalio ovu jedinstvenu inicijativu. Također, naglasio je da Moslavina u odnosu na ostala područja u županiji i trend iseljavanja ima potencijala za zadržavanje svojih stanovnika, a u tom je kontekstu iseljavanja potrebno promijeniti raspoloženje vjernika te naglašavati prednosti ovog kraja.
Gradonačelnik Mišković napomenuo je kako se protekle godine, uz redovnu potporu za djelatnosti župa gdje svaka župa dobiva 17.500,00 kuna, ulagalo i u sakralne objekte, a isto se planira i tijekom 2020. godine. „Već smo zaprimili nekoliko zahtjeva za kapitalna ulaganja u naše župe koja ćemo ostvariti kao i svih ovih godina sukladno mogućnostima gradskog proračuna“ – objasnio je gradonačelnik.
Popovačku i volodersku župu preuzeli su novi župnici čiji su utisci za sad vrlo pozitivni.
„U Popovači, nakon što sam obavio blagoslov po svim kućama, imamo 1200 obitelji, od čega ih je oko 110 vikendaša. Povećan je broj ispovijedi po kućama, ali nažalost i broj potrebitih što ćemo pokušati pokriti sa župnim Caritasom“ – izjavio je popovački župnik Ivan Petrović. Voloderski župnik Marijan Štingl istaknuo je kako u voloderskoj župi koja obuhvaća Voloder, Donju i Gornju Gračenicu ima 1097 obitelji, od čega velik broj djece i mladih koji su vrlo aktivni u župi.
Što se tiče statistike rođenih, umrlih i vjenčanih po župama u protekloj godini poprilično su zadovoljavajući podaci, no u svim župama naglašen je povećan broj potrebitih.

Na kraju susreta, a s obzirom da isti bio na blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinara voloderski župnik Marijan Štingl blagoslovio je vinograd OPG-a Sambolek, gdje je prijem bio održan.