popisivaci-m“Od petka 1. travnja  u cijeloj Hrvatskoj je započeo Popis stanovništva 2011. godine. To vrijeme može biti i prilika za različite aktivnosti osoba sklonih činjenu kaznenih djela prijevare i lažnog predstavljanja”- upozorava policija.

“ Na udaru su najčešće starije osobe koje je lakše prevariti i lakše poklanjaju svoje povjerenje nepoznatim osobama. Bjelovarska policija već je zabilježila slučaj nepoznatog muškarca koji se predstavlja kao popisivač domaćinstva. Stoga upozoravamo sve građane na što trebaju obratiti pažnju  kod svog popisivača.

Popis stanovništva provodi oko 14 000 popisivača koji su prošli obuku i položili test. Svaki od njih sa sobom ima službeno ovlaštenje kojim dokazuje svoj status popisivača. Ovlaštenje treba imati pečat i biti potpisano od strane župana kao predsjednika županijskog popisnog povjerenstva. Također, svaki popisivač sa sobom nosi kovčežić s logom Popisa pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima.

Građani nisu dužni popisivača pustiti u stan, već su samo dužni dati točne podatke, što znači da im sve podatke mogu dati na stubištu, hodniku ili ispred kuće.

Napominjemo da građani nemaju ovlasti legitimirati popisivače, već će se popisivači sami građanima predstaviti na opisani način.

Građani su dužni na pitanja u Popisu dati točne i potpune odgovore.

Nepravilnosti glede obavljanja popisa mogu se javiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ukoliko sumnjate da ste žrtva kaznenog djela obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite broj telefona 192”- stoji u obavijesti policije.